7 tips bij het vinden van de juiste aannemer

Niets is zo belangrijk als je huis. Dat betekent ook dat er soms wel eens iets anders mag. Het maakt niet uit of dit het verbouwen van je badkamer is of je complete woning, je wilt een vakkundige partij die snapt wat je wensen zijn. Van begin tot eind moet alles goed gaan. Dit lijkt heel erg logisch, maar vandaag de dag is dat niet altijd een vanzelfsprekendheid. Met deze 7 tips in je achterhoofd zorg je ervoor dat je de juiste aannemer vindt voor jouw project en met wie je prettig kan samenwerken.

1. Stel duidelijke en realistische wensen

Weet van tevoren wat jouw wensen zijn. Maak een overzicht met de werkzaamheden die verricht moeten worden. Wat wil je allemaal veranderd hebben? Denk ook eens na over de materialen die je graag terugziet in je huis. Het kan bijdragen aan het verduidelijken van je wensen als je een moodboard maakt. Internet en Pinterest staan vol met inspiratie waar je smaak ongetwijfeld tussen zit. Let wel op dat je wensen afgestemd moeten worden op het beschikbare budget.

2. Wees geduldig en kijk kritisch

Je bent op vakantie en loopt over de boulevard op zoek naar een restaurant. Kies je dan een restaurant waar bijna niemand zit of een restaurant waar bijna alle tafels bezet zijn? Precies! Dit geldt ook voor het kiezen van je aannemer. Het is bijzonder druk in de bouwwereld op het moment, dus de perfecte aannemer zal misschien niet direct beschikbaar zijn. Staar je daar niet blind op. Gun jezelf de tijd en ruimte om een aannemer te vinden met de juiste ervaring. Je moet het gevoel en vertrouwen hebben dat dit de beste partij is voor jouw project. Kijk kritisch naar de beloftes die gedaan worden. Laat de aannemer aantonen dat die beloftes daadwerkelijk nagekomen worden.

3. Wees flexibel en laat je adviseren

Je weet wat je wilt en wat je budget is. Toch is er een kans dat je zaken over het hoofd hebt gezien. Dat geeft helemaal niets. Sta ervoor open om samen met je aannemer tot een passende invulling te komen van jouw wensen. Dat betekent dus dat je een aannemer moet vinden die dit met je wilt doen en waarmee je goed kan communiceren. Houd wat ruimte over in je budget. Past het dan nog niet? Een goede aannemer zet zijn kennis en ervaring in om alternatieven te vinden die bij je passen.

4. Kijk verder dan je neus lang is

Je wilt niet voor verrassingen achteraf komen te staan. Zeker niet als het gaat om de kosten. Niemand wil teveel betalen. Het lijkt daarom misschien logisch om te gaan voor de aannemer die je de laagste prijs biedt. Maar ben je dan ook het voordeligst uit? Niet altijd. Een aannemer bouwt zijn begroting op uit een opsomming van kosten voor materialen, arbeid en onderaannemers. Tot zover niks aan het handje. Maar nu komt het risicovolle gedeelte: de aanvullende kosten. Deze niet benoemde onderdelen, reserveringen en uitsluitingen lopen in de praktijk nogal op en budgettair is daar vaak geen rekening mee gehouden. Handel dus niet voorbarig. Een goede aannemer maakt een complete aanbieding en verschuilt zich zo min mogelijk achter reserveringen en uitsluitingen.

5. Gebruik je verstand

Het is heel belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de partij die jouw huis gaat verbouwen. Uiteindelijk ga je een zakelijke overeenkomst met elkaar aan. Dan wil je wel zeker weten dat beloftes nagekomen worden. Laat je dus niet alleen leiden door je gevoel, maar ook door je verstand. Laat je niet inpakken door mooie beloftes en verkooppraatjes, beoordeel de geschiktheid en deskundigheid zeker op de inhoud.

6. Maak duidelijke en heldere afspraken

Een duidelijke opdracht en fijne samenwerking beginnen bij het vastleggen van de gemaakte afspraken. Dat geldt ook voor afspraken die na het verstrekken van de opdracht worden gemaakt. Je hebt niet de intentie het elkaar lastig te maken, maar discussiëren over zaken die niet zijn vastgelegd is ontzettend vervelend. Leg dus alles helder en duidelijk vast zodat niemand een welles-nietes spelletje hoeft te spelen.

7. Wees betrokken

ls je aannemer goed is, is hij zich ervan bewust dat hij te gast is in je huis. Dat betekent dus dat er rekening wordt gehouden met jouw agenda, huisdieren en omwonenden. De aannemer moet je op de hoogte houden en problemen bespreekbaar maken. Bespreek dit op voorhand duidelijk met elkaar. Houd ook rekening met de aannemer. Geef werklui vertrouwen en de ruimte. Wees bereikbaar en laat je gezicht regelmatig zien. Zo bouw je een band op en houd je elkaar scherp. Samen bereik je uiteindelijk het beste resultaat!

Wil je meer weten over wat ONNS. doet en hoe wij werken? Bekijk ONNS. werk of maak alvast kennis met ONNS.