Coronacrisis: verhuizen, verbouwen of uitstellen?

Deze coronacrisis brengt veel onzekerheid met zich mee. Dat komt onder andere door de economische gevolgen die nog niet te overzien zijn. Daarom worstelen veel mensen met de vraag: Moet ik nu mijn huis verkopen en iets anders kopen of toch verbouwen? Niemand kan het perfecte antwoord geven. Daarom hebben wij een aantal onderwerpen op een rijtje gezet om mee te nemen in je overwegingen. Zo kom je hopelijk tot het maken van de beste keuze voor jou (en je gezin).

Lees meer

Huizenprijzen

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe de huizenmarkt eruit ziet. Een nieuw huis kopen hoeft namelijk in normale tijden op de lange termijn al niet voordelig te zijn. Met een beetje pech koop je het voor meer dan nodig en als je het weer wilt verkopen, is de waarde flink gezakt. Tijdens deze coronacrisis blijft ook de huizenmarkt niet buiten schot en dus worden normale afwegingen nog net iets ingewikkelder.

Nog niemand weet een goed duidelijk beeld te schetsen van de huizenprijzen. Gaan deze de komende jaren dalen of stijgen? De verwachting is wel dat de rente voorlopig laag blijft waardoor je als koper goedkoop geld kan lenen.

Consumentenvertrouwen

De economie krijgt een flinke klap en voor veel mensen is het behouden van hun baan geen zekerheid. Daarom worden mensen nu terughoudend met het kopen van een huis. Wat makelaars zien gebeuren, is het afnemen van de concurrentie. Mensen zetten de huizenjacht on hold. Overbieden wordt hierdoor overbodig en huizen zullen voor lagere prijzen verkocht worden.

Een verbouwing kan ervoor zorgen dat je huis juist meer waard wordt. Let wel op, want de kosten van een verbouwing wegen niet altijd op tegen deze meerwaarde. Ga hierover dus goed in gesprek met de aannemer en/of adviseur. Wel kan het verstandig zijn in deze tijden geduld te hebben en eerst te verbouwen om het in zekere tijden voor meer te verkopen.

Gedoe

Bij zowel een verhuizing als bij een verbouwing denken mensen: ‘het is zo’n gedoe’. En dat klopt op dit moment misschien wel meer dan ooit. De 1,5 meter regel maakt zowel verhuizen als verbouwen niet makkelijker. Kies altijd voor een partij die ervoor zorgt dat de 1,5 meter regel ten allen tijde gewaarborgd wordt.

Spreek ook met je aannemer goed af hoe je te werk gaat in deze tijden. Je kunt nu niet zomaar bij de buurvrouw douchen als het water is afgesloten. Communicatie is heel belangrijk!

Kosten

Dit is een belangrijk punt. Beide mogelijkheden gaan altijd gepaard met een budget. Houd er rekening mee dat het opleveren van een woning door de coronacrisis anders kan verlopen. Dit betekent dat mensen met een hogere overbruggingshypotheek komen te zitten door het verschil in dagen tussen de oplevering en verkoop.

Aan de andere kant heb je ook voor een verbouwing eigen geld nodig of een tweede hypotheek. Vraag jezelf goed af of dit ‘handig’ is om te doen in onzekere tijden. Daarbij komt wel als voordeel dat door het thuiswerken of niet werken, mensen meer tijd hebben om werkzaamheden uit handen van de aannemer te nemen. Dit scheelt in de kosten.

Jij, jouw wensen en je gezondheid

Het allerbelangrijkste in het maken van deze keuze ben jij. Denk aan je toekomstdromen, je huidige leven en waar je behoefte aan hebt. Zet ook zeker je gezondheid voorop. Soms moet je koesteren wat je hebt, want niet alles is te koop. Leuke buren, vriendjes voor de kinderen, winkels op loopafstand en een gezond gezin zijn geen vanzelfsprekendheid. Misschien voldoet je huidige huis voorlopig aan je behoefte als er verbouwd wordt.

Wil jij weten wat een verbouwing met jouw huis kan doen? Maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te verkennen.