5 manieren om je huis duurzamer te maken

Duurzaamheid is een trending topic op het moment. Steeds meer mensen houden bij het bouwen of verbouwen van hun huis rekening met verduurzamen. Niet alleen omdat het geld scheelt op de lange termijn, maar minstens net zo belangrijk is het milieu. Net als bij alles wat populair is, zijn er ook trends voor het duurzaam maken van huizen.

Lees meer

Klein, kleiner, kleinst

Als het gaat om duurzamer leven, zie je dat steeds meer mensen ‘terug gaan naar de basis’. Dat houdt ook in dat er kritisch gekeken wordt naar de ruimte die ze nou daadwerkelijk nodig hebben, waardoor steeds meer mensen besluiten met minder genoegen te nemen. Sommige mensen zelfs met zoveel minder dat ze ecologische Tiny Houses laten bouwen compleet gemaakt van gerecycled materiaal. Goed kijken naar je benodigde woonruimte en hier je huis op aanpassen is niet alleen beter voor het milieu door minder energieverbruik en stookkosten, maar ook voor je portemonnee.

Terug naar de natuur

Gebruik maken van dat wat al natuurlijk beschikbaar is, sluit absoluut aan bij een duurzaam leven. Er wordt steeds vaker aandacht besteed aan natuurlijk bouwen. Dat betekent dat de huizen onderdeel zijn van de omgeving, ze gaan hierin op. Er worden niet alleen ecologische materialen gebruikt, maar ook de omgeving wordt actief betrokken in de bouw. Begroeide daken en het gebruik van hele boomstammen is daar een goed voorbeeld van.

Terug naar de natuur betekent meer gebruik maken van materialen die uit de natuur komen en eenvoudig te verwerken zijn. Veel hout, stro, leem, riet, wol, bamboe et cetera. Mensen gaan vaker voor materialen waarbij geen giftige stoffen toegepast worden en welke biologisch afbreekbaar zijn. Denk aan het schroeven van verbindingen in plaats van plakken met lijm en het gebruik van rubberen strips in plaats van kit of Purschuim.

Een duurzaam isolement

Als je je huis duurzaam wilt hebben voor het milieu en voor jezelf is het zeker belangrijk om je huis goed te isoleren. Ook dit kan steeds duurzamer. Niet alleen door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hierboven beschreven, ook door beter en nog meer te isoleren. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan triple glas in plaats van dubbelglas? Naast het goed isoleren van het dak en de vloeren kun je ook nog beter isoleren in bijvoorbeeld de badkamer. Wist je dat je je bad kan laten isoleren, zodat je water langer warm blijft?

Weg met aardgas

De absolute trend op het gebied van duurzaamheid: aardgasvrij. Steeds meer mensen nemen zonnepanelen, en als ze niet op het dak mogen door beschermd stadsgezicht kun je wel ergens panelen huren in een park. Maar er is meer dan panelen. Geothermie en restwarmte worden ook steeds populairder. In je keuken betekent het onder andere koken op inductie. Voor de verwarming van huizen wordt gewerkt met waterpompen en warmtenetten. Allemaal middelen waar bij het verbouwen subsidie voor verkrijgbaar is.

Echt duurzaam ben je zelf

Een duurzaam leven begint bij jezelf. Denk aan de lichten, neem een stekkerdoos met aan-uit knop, zet de verwarming niet te hoog en reserveer geld om je huis duurzamer te maken. Wil jij advies of informatie over hoe jouw huis duurzamer kan worden? Neem dan vooral contact met ONNS. op of kom langs in ons atelier aan de Vriesestraat in Dordrecht.