Verbouwen met kinderen thuis; zo doe je dat
Het krijgen van een kindje of het groter worden van een kind is een goede reden om nog eens te kijken naar de mogelijkheden voor een verbouwing. Maar, verbouwen met een baby op komst of kinderen in huis is een enorme uitdaging. Met deze tips kom je zo rustig mogelijk door deze tijd heen en weet je precies waar je over na moet denken.
Lees meer
01. Denk aan je eisen
Denk na over welke eisen de verbouwing aan moet voldoen. Laat je hierin goed adviseren. Waar de kinderen nu kleuters zijn of een baby, worden het uiteindelijk pubers met hele andere behoeftes. Daarom is het goed hierover na te denken en te overleggen met je aannemer. Wie weet moet de kamerindeling in het huis anders, moet er een dakkapel bijgebouwd worden of een muurtje worden weggehaald.
Denk niet alleen na over de behoeftes van de gezinsleden, maar ook over het materiaal dat bij die behoeftes past. Kies bijvoorbeeld voor materiaal dat lang mee gaat. Dit voorkomt dat je snel nogmaals moet verbouwen vanwege ongeschikt materiaal.
02. Houd rekening met je maandelijkse kosten
Als het gezin uitbreidt, gaan de kosten voor gas, water en licht ook omhoog. Bedenk dus goed welke energiezuinige mogelijkheden er zijn. Neem dit mee in de verbouwing. Niet alleen om je maandelijkse lasten omlaag te brengen, maar ook eventueel de kosten van de verbouwing. Voor veel energiezuinige maatregelen kan subsidie aangevraagd worden.
03. Neem alle hulp aan
Probeer niet teveel zelf te doen. Als je zwanger bent, is dit sowieso af te raden. Je weet namelijk nooit of je tijdens de zwangerschap last krijgt van kwaaltjes. Een partner die alles alleen moet doen, is ook niet aan te raden. Kies dus een aannemer die zoveel mogelijk uit handen kan nemen, passend binnen het budget.
04. Neem geen overhaaste beslissingen
Een verbouwing is een stressvolle periode en brengt allerlei kosten met zich mee. Daarbij komt ook nog de eventuele tijdsdruk. Het liefst is de babykamer klaar voor de baby komt. Toch is het belangrijk dat je bij het uitzoeken van materialen of interieur de tijd neemt om te bedenken of dit echt is wat je wilt. Overhaaste beslissingen zijn meestal niet de juiste. Neem bijvoorbeeld de kinderen niet mee naar de woonboulevard, bouwmarkt of gesprekken met de aannemer. Laat ze thuis, zodat je in alle rust kan kijken, inspiratie op kan doen en keuzes kan maken.
05. Zorg voor minimaal één normale ruimte in huis
Tijdens een verbouwing is het fijn als er op zijn minst een ruimte in het huis is waar je je kan terugtrekken om te ontspannen. Met kinderen in huis is dit des te belangrijker. Zorg dat je je ergens met het gezin kan terugtrekken om een spelletje te spelen, te knutselen, te eten of een film te kijken. Zeker in tijden van stress is de quality time belangrijk voor kinderen.
06. Maak een goede planning
Plan de verbouwing goed. Overleg met je aannemer wat een realistische planning is en stem op elkaar af wanneer je nodig bent en wanneer je mogelijk in de weg loopt. Houd daarbij ook rekening met eventuele schoolvakanties, zodat je weet wanneer je met de kinderen weg kan en de aannemer zijn werk kan doen zonder in de weg te lopen. Zo kom je zelf ook tot rust.
07. Communiceer goed
Communicatie is de sleutel tot succes van een verbouwing. Zo weet je precies waar jij en je gezin aan toe zijn. Dat brengt voor iedereen rust. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wanneer wat precies gebeurd. Tijdens een verbouwing wordt er soms met schadelijke stoffen voor zwangeren en kinderen gewerkt. Zorg dus dat je weet wanneer dit gebeurd, zodat je niet aanwezig bent.
Ben jij op zoek naar een aannemer? Neem vooral contact met ONNS. op of loop binnen in ons atelier aan de Vriesestraat in Dordrecht.