Ga je verhuizen of verbouwen?

Kleine dingen vallen op, irriteren misschien zelfs, je betrapt jezelf steeds vaker op het willen van dingen die in dit huis niet mogelijk zijn. Herkenbaar? Het komt bij iedereen wel eens voor. Het moment waarop je toe bent aan iets anders, omdat het huidige huis net niet meer voldoet aan al je wensen. Maar wat doe je dan? Ga je verbouwen? Of toch verhuizen? Een keuze die niet 1,2,3 is gemaakt. Om je een kleine steun in de rug te geven, hebben we op een rijtje gezet waar je over na moet denken en wat de voor- en nadelen zijn.

Lees meer

Marktwaarde

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe de huizenmarkt eruit ziet. Een nieuw huis kopen hoeft namelijk niet voordelig te zijn op de lange termijn. Met een beetje pech koop je het voor meer dan nodig en als je het weer wilt verkopen, is de waarde flink gezakt. 

Een verbouwing kan ervoor zorgen dat je huis juist meer waard wordt. Let wel op, want de kosten van een verbouwing wegen niet altijd op tegen deze meerwaarde. Ga hierover dus goed in gesprek met de aannemer en/of adviseur.

Gedoe

Bij zowel een verhuizing als bij een verbouwing denken mensen: ‘het is zo’n gedoe’. En dat klopt ook wel. Bij een verhuizing moet je toch alles weer inpakken en uitpakken, een nieuw plekje geven en ga zo maar door. 

Toch is een verbouwing ook niet niks. Het kan zomaar zo zijn dat je je huis even niet in kan, geen gebruik kan maken van de douche en sowieso is je huis een stoffige rommel. Bespreek dus goed met de aannemer hoe je samen de verbouwingsperiode zo soepel en fijn mogelijk door komt.

Kosten

Beide mogelijkheden gaan gepaard met een budget. Voor een verbouwing heb je eigen geld nodig en dus een eventuele tweede hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet. Het voordeel van een verbouwing is dat je kunt kijken naar de mogelijkheden om duurzaam te verbouwen. Niet alleen omdat dit geld scheelt in de maandelijkse kosten, ook omdat er speciale financieringsmogelijkheden zijn voor energiebesparende maatregelen. 

Bij een verhuizing komen een hoop extra kosten om de hoek kijken zoals de notaris, makelaar en eventueel dubbele woonlasten. Kosten die hoog kunnen oplopen. Als je je eigen huis voor een mooie prijs kan verkopen, scheelt dit al een hele hoop natuurlijk!

Jij en jouw wensen

Het allerbelangrijkste in het maken van deze keuze ben jij. Denk aan je toekomstdromen, je huidige leven en waar je behoefte aan hebt. Soms moet je koesteren wat je hebt, want niet alles is te koop. Leuke buren, vriendjes voor de kinderen en winkels op loopafstand zijn geen vanzelfsprekendheid. Misschien voldoet je huidige huis wel helemaal aan je behoefte als er verbouwd wordt.

Wil jij weten wat een verbouwing met jouw huis kan doen? Maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te verkennen.