Verbouwen: goed geregeld met deze checklist

Er is ontzettend veel om over na te denken als je gaat verbouwen. Dat is ook waarom we altijd checken of onze klanten overal aan hebben gedacht. Nog te vaak blijkt dat er iets over het hoofd is gezien. Om je tijd te besparen, hebben we daarom deze checklist gemaakt.

Lees meer

1. Begin bij jezelf

Bedenk goed wat je uit de verbouwing wilt halen. Is het om meer ruimte te creëren? Wil je gewoon eens iets anders? Wil je meer licht of juist minder? Maak een lijstje van eisen en wensen die je met de aannemer kunt bespreken. Zorg dat je goed op een rijtje hebt wat je wel en absoluut niet wilt.

2. Dan de portemonnee

Pak je lijstje met eisen erbij en denk na over het beschikbare budget. Vergeet niet dat je misschien in aanmerking komt voor subsidies. Dit scheelt weer in je eigen inleg.

3. Kijk naar de regels

Als je gaat verbouwen moet je goed kijken naar de regels waaraan voldaan moet worden. Dat betekent dat je in sommige gevallen een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Houd ook rekening met regels rondom monumenten en beschermd stadsgezicht.

4. Verzeker je van resultaat

Wat vaak wordt vergeten, maar erg belangrijk is: je verzekeringen. Pak alles erbij of bel met een adviseur om te kijken of je verzekeringen nog up-to-date zijn.

5. Een duidelijke overeenkomst

Het is heel belangrijk om een duidelijke overeenkomst op te stellen met je aannemer. Zo weet je zeker dat alles duidelijk is voor beide partijen. Lees hier meer over het opstellen van een goede overeenkomst.

6. Ga naar de buren

Nu alles duidelijk is en je weet hoe lang de verbouwing gaat duren, is het wel zo beleefd om even naar de buren te gaan. Breng ze op de hoogte van je plannen en peil gelijk of ze nog ergens bezwaar tegen gaan maken.

7. Laten we beginnen

De voorbereidingen zijn in de orde en de verbouwing kan beginnen. Als het goed is, heb je duidelijke afspraken gemaakt met de aannemer over wie wat regelt. Denk hierbij aan de materialen en het bouwafval bijvoorbeeld. Zijn er ook tijdelijke oplossingen geregeld, indien nodig?

8. Opleveren en klaar

Hopelijk heb je een prettige verbouwing achter de rug. Heel belangrijk is nu: de oplevering. Pak je eisenlijst, overeenkomst en afspraken er nog een keer bij. Ga alles langs en don’t settle for less. Is iets niet helemaal naar wens? Kaart dit aan. Nu kan het nog. Zorg dat alles wordt opgeleverd zoals afgesproken. Kijk niet alleen of het er netjes en mooi uitziet, maar ook of het goed werkt.