Bespaar op je verbouwing met deze 10 tips

Het is algemeen bekend dat verbouwen niet goedkoop is. Toch betalen we graag een hoop geld voor woongenot. Helaas, is het prijskaartje dat aan een verbouwing hangt voor veel mensen reden om het niet te doen of uit te stellen. Het gevolg: elke dag irritaties en thuis niet helemaal als thuis ervaren. Daarom besloten we wat tips te delen om te besparen op je verbouwing.

Lees meer

01. Denk aan de BTW

Het klinkt misschien heel gek, maar denk aan je BTW. De regering heeft sinds 2009 het BTW tarief van bepaalde werkzaamheden verlaagd van 21% naar 9%. Dit geldt voor schilderen, stucen, isoleren en behangen. Zowel de materialen als het vakmanschap. Laat je huis bijvoorbeeld goed isoleren tegen een laag BTW tarief. Dat scheelt ook nog eens in de maandlasten waardoor je na je verbouwing ook bespaard.

02. Denk aan subsidies

Er zijn heel veel subsidie potjes waar je uit kan putten. Vooral als je besluit te verduurzamen. Daar zijn zowel landelijke als gemeentelijke subsidies voor. Bovendien levert duurzaamheid niet alleen tijdens de verbouwing geld op, maar ook op de lange termijn in de maandlasten. Mocht je ooit verkopen, dan is je huis meer waard.

03. Denk aan goede afspraken

Zet alle afspraken die je met de aannemer hebt gemaakt zwart op wit. Dit scheelt je achteraf ontzettend veel onverwachte kosten. Vraag vooral vrijblijvende afspraken aan om goed te verkennen met wie je in zee wilt gaan. Zoek naar een aannemer die goed plant, want dit houdt de kosten laag. Uitlopende werkzaamheden brengen namelijk extra kosten met zich mee. Wil je weten hoe je alles goed op papier zet? Lees dan vooral onze blog over het sluiten van een overeenkomst met je aannemer of vind de aannemer die bij je past met deze tips.

04. Denk aan de seizoenen

De prijzen voor werkzaamheden zijn niet in alle seizoenen hetzelfde. Net als met vakanties betaal je meer in het hoogseizoen. Daarom is het bijvoorbeeld handig om de verwarming te doen in de zomer, maar het schilderwerk in de winter. Sowieso is verbouwen in fases altijd een oplossing als je budget niet toereikend is om alles in één keer te doen.

05. Denk aan jezelf

We zeggen niet dat je alles zelf moet gaan doen of overschatten hoeveel je kan. Zelf verbouwen is namelijk niet altijd de goedkoopste oplossing. Waar je wel op kan besparen is dingen uit handen nemen van de aannemer. Voer bijvoorbeeld zelf het puin af of trek het tapijt uit de kamer waar een PVC vloer in moet.

06. Denk aan je aannemer

Nieuwe materialen kopen hoort ook bij een verbouwing. Het kan soms geld besparen als je dit doet bij je aannemer in plaats van bij de bouwmarkt. Dit heeft ook te maken met de kwaliteit van de materialen. Tuurlijk is online kopen het goedkoopste, maar dat brengt ons bij de volgende tip:

07. Denk aan duurkoop

Goedkoop is duurkoop. Direct geld besparen betekent niet dat je verbouwing niet alsnog een flink prijskaartje kan krijgen. Als je verkeerde materialen koopt bijvoorbeeld. Je wilt niet binnen no time met extra kosten zitten omdat het materiaal het begeeft bijvoorbeeld.

08. Denk aan verkopen

We hebben het hier niet over je huis. Al kan dat soms voordeliger zijn als je compleet moet verbouwen. Daarover schreven we ook een blog! Nee, hier hebben we het over verkopen van oud materiaal dat je niet meer nodig hebt, zoals een vloer of oude tegels.

09. Denk aan hergebruiken

Het opnieuw gebruiken van materialen is niet alleen duurzaam in de zin van milieubewust, het is ook duurzaam voor je portemonnee. Het is dus verstandig om eens samen met je aannemer te kijken wat de mogelijkheden zijn met het materiaal dat je al in huis hebt.

10. Denk aan lokaal

Kijk of er lokaal een aannemer gevestigd is die bij jou past. Het scheelt sowieso geld als ze niet heel ver hoeven te reizen om jouw huis te verbouwen.

Ga jij verbouwen en kan je wel wat advies gebruiken? Of zoek je een aannemer? Neem vooral contact met ONNS. op of loop binnen in ons atelier aan de Vriesestraat in Dordrecht.